Sämst i klassen

Foto: Veckans Affärer

Svenska företag är duktiga på mångfald – på bortaplan. Hemma ser det annorlunda ut. Sverige är sämst i klassen och har enligt en ny genomgång från OECD den största skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda. Det skriver Pontus Herin, reporter på tidningen Veckans Affärer.

Få, om någon, som följer den politiska debatten, torde ha missat att den svenska ungdomsarbetslösheten är rekordhög. Det lär knappast heller ha undgått någon att svenska företag är dåliga på att ta tillvara kvinnors kompetens i ledningar och styrelser, något som har lett till krav på kvotering. Gott så, det är givetvis bra att de här problemen uppmärksammas. Men att läget är långt mer bedrövligt för svenska invandrare är något som sällan politiker tar upp. Det är minst sagt märkligt.

En färsk genomgång från OECD visar att Sverige har den största skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda av alla deras medlemsländer. Med andra ord: Sverige är sämre än alla andra industriländer på att anställa invandrare. Långt ifrån så illa är det när kategorin ungdomar granskas.

Vad gäller invandrare på toppositioner i företagen är läget ännu mer beklämmande. Veckans Affärer går varje år igenom styrelserna och ledningsgrupperna för Stockholmsbörsens 50 största bolag. Ungefär en fjärdedel av de här personerna är utlänningar, varav den absolut största delen kommer från USA, Storbritannien och Norden. Men bland svenskarna finns bara en enda person med utomeuropeisk bakgrund. Långt under en procent alltså, vilket kan jämföras med att andelen av befolkningen med utländsk bakgrund börjar närma sig 20 procent. Men ingen politiker har ens nämnt kvotering i det här sammanhanget.
Denna enfald kostar mycket. Veckans Affärer har räknat ut att om sysselsättningen för utrikes födda skulle nå upp till samma nivå som för svenskfödda skulle statskassan förstärkas med 34 miljarder kronor varje år.

Ändå talas det tyst om detta. Varför går bara att spekulera om. Men visst lever svenskar fortfarande i villfarelsen om att vi är världens modernaste land med bäst sjukvård och skola. I det begreppet ligger också att vi är bra på integration. När bevisen hopar sig att det är tvärtom är det en mänsklig reaktion att reagera med taggarna utåt, förneka och prata om något annat. Opinionsundersökningar visar mycket riktigt på att frågor om invandring och integration kommer långt ned på listan av ämnen de bryr sig om.

En annan förklaring är att vare sig arbetsgivare eller fack sätter press på politikerna när det gäller integration. Och av någon anledning fortsätter frågan att vara känslig för politiker som mellan skål och vägg pekar på risken för att ”trampa fel” i debatten.
Ytterligare en förklaring är att företagen faktiskt tycker att de är duktiga på det här området. Historiskt har Sverige varit världsmästare på att odla fram globala exportföretag – sett till folkmängd. Det finns många förklaringar till det, som duktiga ingenjörer och en liten hemmamarknad som tvingat företagen att växa utomlands. Men helt säkert har även storbolagens känsla för olika kulturer varit en viktig framgångsfaktor. Tidigt förstod globala pionjärer som Volvo, Asea, Atlas Copco och Ericsson värdet av att vara ödmjuka, lyssna, anpassa sig till olika kulturer och att ta tillvara lokala människors kompetens. Kort sagt, de har varit duktiga på mångfald. Men det är på bortaplan, kontrasten till det mångfaldsarbete vi ser inom storbolagen i dag på hemmaplan kunde inte vara större.

Pontus Herin
Reporter, Veckans Affärer

Foto: Veckans Affärer

Facebook Twitter

4 kommentarer

Vad tycker du? Lämna en kommentar!
Vill du gå i svaromål? Kontakta oss.

  •  

Kommentarsregler

På Sverigesresurser.se pågår debatten om integration och dina kommentarer är en viktig del av detta. Vi vill dock att tonen i kommentarerna ligger på en anständig nivå. Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att den som kommenterar har juridiskt ansvar för sin text. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som inte följer svensk lag eller nedanstående regler:

  • Kränk inte individer, etniska grupper eller personer av en viss sexuell läggning.
  • Använd ett vårdat språk. Svordomar och könsord godtas inte.
  • Håll dig till det ämne som debattartikeln berör.

Hjälp oss gärna genom att anmäla kommentarer som du anser inte följer reglerna eller går över en anständighetsgräns.

Om Sveriges Resurser

På Sverigesresurser.se pågår debatten om integration. Här får seriösa debattörer ge sina svar på Sveriges viktigaste fråga.
Tävling - Ditt Svar

Månadsarkiv

  • Följ oss på Twitter
  • Gilla oss på facebook
  • Vill du annonsera på sidan?
  • Vill du skriva en artikel?